Wed04012020

Last updateSun, 16 Feb 2020 12pm

Back You are here: Home News & Events Bicara Maqasid Syariah oleh Permodalan Nasional Berhad

News & Events

Bicara Maqasid Syariah oleh Permodalan Nasional Berhad

pnbberita2

Permodalan Nasional Berhad (PNB) mengadakan sesi jelajah Bicara Maqasid Syariah di UUM pada 1 Oktober 2019 di Dewan Seminar A Pusat Konvesyen UUM. Program dengan kerjasama Pusat Pengajian Perniagaan Islam (IBS) UUM dan Kelab Kewangan dan Perbankan Islam (IFBA) ini bertujuan untuk memberi kesedaran kepada para peserta tentang kepentingan pelaburan dan kelebihan melabur dalam unit amanah. Di samping itu program ini mendedahkan masyarakat kampus tentang keperluan melakukan pelaburan berasaskan Syariah.

Sesi Bicara Maqasid Syariah dikendalikan oleh Dr Ahmad Basri Ibrahim Naib Presiden/Ketua Jabatan Pengurusan Syariah PNB yang menarik minat hampir 250 orang peserta. Program yang dirasmikan oleh PM Dr Nasri Md Hussan, Dekan IBS turut juga dihadiri oleh kakitangan Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) dan mahasiswa Kolej Universiti Islam Perlis (KUIPs). Dalam ucapannya, PM Dr Nasri menzahirkan rasa bangga di atas kesudian institusi pelaburan terbesar negara ini mengadakan sesi perkongsian ilmiah bersama mahasiswa di UUM.

Di akhir program delegasi PNB juga berkesempatan melawat Anjung Tamu UUM bagi mengetahui sejarah penubuhan UUM di samping meninjau fasiliti dan kemudahan yang terdapat di kampus UUM